Extra leerling-
begeleiding

Extra leerlingbegeleiding

NXT biedt jou gerichte begeleiding als je, bijvoorbeeld als gevolg van leer- of gedragsproblemen, belemmeringen ondervindt bij het volgen van regulier onderwijs. Onze visie is dat het de opdracht van reguliere scholen is om het overgrote deel van leerlingen op weg naar een diploma onderwijs te bieden. Daarom investeren wij in onze docenten door hun vakmanschap voor het hanteren van leer- en gedrags- of sociaal-emotionele problemen te verbreden. Waar nodig zijn deskundigen beschikbaar om docenten bij het lesgeven en bij eventuele noodzakelijke aanpassingen te ondersteunen en leerlingen zo nodig individueel of in groepjes te begeleiden. Die begeleiding verloopt volgens een afgesproken ‘protocol’ (de zorgcyclus).

Leerwegonder-
steunend onderwijs (LWOO)

Leerwegondersteunend onderwijs is er voor de leerlingen die extra hulp nodig hebben bij het behalen van hun diploma. LWOO is geen niveau, maar zegt iets over de onderwijs- en ondersteuningsbehoeften van een leerling. Op NXT Doorn zitten leerlingen met een LWOO-indicatie niet in een aparte, kleinere LWOO-klas, maar bieden we ondersteuning op maat in of buiten de klas.

Extra ondersteuning

Tijdens je middelbare school periode op NXT Doorn kan het zijn dat je behoefte hebt aan extra ondersteuning. We bieden op allerlei manieren hulp en begeleiding op maat en bespreken samen met jou en jouw ouders wat jij nodigt hebt om jouw doelen te behalen. Wij vinden een preventieve aanpak belangrijk en geven hier op verschillende manieren invulling aan. Zijn er vragen met betrekking tot zorg en ondersteuning? Neem dan contact op met Sanne Dalhoeven (sdalhoeven@nxt.eu), zorgcoördinator op NXT Doorn.

Passend Onderwijs

Zorgplicht

Sinds 2014 hebben schoolbesturen een zorgplicht. Dit betekent dat zij iedere leerling die extra ondersteuning nodig heeft een passende onderwijsplek moeten bieden. Wanneer ouders hun kind bij de school van hun keuze aanmelden, dan heeft deschool de taak om een passende onderwijsplek te bieden. Op de eigen school of, als de leerling daar beter op zijn plaats is,op een andere school in het reguliere onderwijs of voortgezet speciaal onderwijs. NXT Doorn heeft eenschoolondersteuningsplan (SOP) opgesteld, dat aangeeft welke ondersteuning wij kunnen bieden.+

Samenwerkingsverband

Onderwijs op maat is nodig om elke leerling tot zijn recht te laten komen. Op dit punt werken wij samen met de collega- scholen binnen ons Samenwerkingsverband regio Zuidoost Utrecht (ZOUT). Het uitgangspunt is: regulier waar het kan,speciaal als het moet. En de vraag die hierbij centraal staat is: ‘Wat heeft een leerling nodig om het onderwijs met succes tekunnen volgen en zijn of haar perspectief te behalen’.

Maatwerk

Passend onderwijs kijkt vooral naar de mogelijkheden van leerlingen en wat er nodig is om het onderwijs te geven dat erbij past. Dat kan met extra ondersteuning in het reguliere onderwijs, maar ook in het voortgezet speciaal onderwijs (VSO). OpNXT worden leerlingen die ondersteuning nodig hebben aangemeld bij de zorgcoördinator Sanne Dalhoeven(sdalhoeven@nxt.eu), die vervolgens samen met de leerling, ouders, mentor/coach en mogelijke andere betrokkenen ingesprek gaat om een gezamenlijk plan te maken en te bepalen welke ondersteuning aansluit. Het uiteindelijkeondersteuningsplan noemen we een ontwikkelingsperspectiefplan (OPP), dat regelmatig wordt geëvalueerd.

Extra ondersteuning voor de leerling

Het is belangrijk om te weten wat jouw onderwijsbehoeften zijn en welke vorm van ondersteuning daarbij past. Vaak is dat al bekend, omdat de leerling bijvoorbeeld al met een duidelijke ondersteuningsvraag op NXT is gestart. Als het nog nietduidelijk is welke ondersteuning nodig is, dan wordt dat onderzocht. Jij staat in dit proces centraal en ouders wordengeïnformeerd en betrokken bij het onderzoeken van de ondersteuningsbehoefte.Op school kan de extra ondersteuning in de les plaatsvinden of daarbuiten, individueel of in groepjes.

Remedial teaching

Leerlingen die behoefte hebben aan extra begeleiding met betrekking tot taal en rekenen worden op NXT begeleid via remedial teaching (RT). Lisette de Kant (lkant@nxt.eu) is de remedial teacher op NXT.

Screening

Bij vermoeden van dyslexie wordt er eventueel nader screeningsonderzoek door de remedial teacher gedaan, in overleg met ouders. Wanneer er sterke aanwijzingen zijn voor dyslexie, kan door de remedial teacher worden geadviseerd om naderonderzoek te doen. De kosten van het dyslexieonderzoek zijn voor rekening van de ouders.

Begeleiding

Leerlingen met dyslexie worden in het eerste jaar uitgenodigd voor de opstapcursus. In kleine groepjes wordt besproken hoe om te gaan met dyslexie op de middelbare school. Leerlingen met dyscalculie worden in de eerste periode ook uitgenodigd.Mocht er extra hulp nodig zijn dan wordt dit ook geboden. Met de leerlingen worden afspraken gemaakt over het gebruikvan eventuele hulpmiddelen.

Zie voor verdere informatie het dyslexie- en dyscalculieprotocol op de website van NXT Doorn.

Faalangst- en examenvreestraining

Op NXT Doorn wordt jaarlijks een faalangst- en examenvreestraining aangeboden. Via de digitale nieuwsbrief worden ouders geïnformeerd over de training en wanneer deze start. Mentoren en coaches bespreken het aanbod met hun leerlingen en zij geven aanmeldingen door aan de zorgcoördinator.

Orthopedagoog

De orthopedagoog richt zich op onderwijsproblemen als gevolg van psychosociale problematiek en leerproblematiek. Zij biedt hulp aan leerlingen, ouders en medewerkers van de school in de vorm van individuele begeleiding, gesprekken metleerling en ouders, onderzoek, advisering en verwijzing. Karynne Schenkel (kschenkel@nxt.eu) is de orthopedagoog opNXT Doorn.

Samenwerking met externe partners

NXT Doorn werkt nauw samen met ketenpartners, zoals de GGD, het samenwerkingsverband Zuidoost Utrecht, leerplicht, hulpverleners en met de gemeentes van waaruit hulpverlening voor leerlingen kan worden georganiseerd.

Jeugdgezondheidszorg GGD Midden Nederland

Elke leerling maakt een grote lichamelijke en geestelijke ontwikkeling door. Tijdens dit groeiproces wil de afdeling Jeugdgezondheidszorg van de GGD graag samen met de school de gezondheid, de groei en de ontwikkeling begeleiden.Zowel in het tweede als het vierde leerjaar worden leerlingen op vrijwillige basis via een online vragenlijst door de GGDbevraagd. Op basis van de antwoorden kan de jeugdarts of de jeugdverpleegkundige van de GGD de leerling vervolgensuitnodigen voor een onderzoek. Een dergelijk onderzoek vindt in de regel op school plaats.

Als ouders zelf vragen hebben over de gezondheid of ontwikkeling van hun zoon of dochter, kunnen zij contact opnemen met het GGD service centrum via telefoonnummer 033-4600046. Zij kunnen u zo nodig doorverwijzen naar een jeugdarts ofjeugdverpleegkundige.

Kijk voor meer en actuele informatie op de website van de GGD.

Schoolarts Maatschappij & Gezondheid

Glenn Tan
GGD regio Utrecht
gtan@ggdru.nl03
030-850 78 50

Jeugdverpleegkundige

Marlous Dijkstra
GGD regio Utrecht
mdijkstra@ggdru.nl
030-608 60 86

Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling

NXT baseert haar aanpak op de Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling in het voortgezet onderwijs zoals deze door het Nederlands Jeugd Instituut is opgesteld. Meer informatie over de Meldcode staat op de website van NXT. Zowel in het tweede als het vierde leerjaar worden leerlingen op vrijwillige basis via een online vragenlijst door de GGD bevraagd. Op basis van de antwoorden kan de jeugdarts of de jeugdverpleegkundige van de GGD de leerling vervolgens uitnodigen voor een onderzoek. Een dergelijk onderzoek vindt in de regel op school plaats. Als ouders zelf vragen hebben over de gezondheid of ontwikkeling van hun zoon of dochter, kunnen zij contact opnemen het GGD service centrum via telefoonnummer 033-4600046. Zij kunnen u zo nodig doorverwijzen naar een jeugdarts of jeugdverpleegkundige. Kijk voor meer en actuele informatie op de website van de GGD.